Toccata. Bachs andliga universum. Ny upplaga 2010

Denna bok innehåller en samling personliga reflexioner över musikens betydelse för våra liv. Johann Sebastian Bach (1685-1750) är en andlig vägledare utan organisation, en tröstare utan sentimentalitet, en predikant för tvivlande, en förkunnare utan påflugenhet. Här finns en kort skiss över Bachs liv och verk samt ett avsnitt om den religiositet som präglar hans musik.Som pelare nedslagna invid tillvarons centrum ligger de samlade, hans drygt elvahundra sonater, konserter, sviter, mässor, kantater och orgelstycken. Men trots hyllmetrar av efterlämnade noter och partitur är han som person anmärkningsvärt anonym. Till skillnad från Mozart och Beethoven vet man litet om hur han själv tänkte, vad han ville. Bachs eget ansikte är märkligt bortvänt. För musikälskare – utövare som lyssnare – är detta en fördjupande läsning. Utom första gången 2000.